Pestera Bolii

În partea de nord a oraşului Petroşani , pe drumul ce leagă Valea Jiului de Ţara Haţegului, în imediata apropiere a micii curmături formată pe locul unde se întâlnesc Munţii Retezatului cu cei ai Sebeşului, se află Peştera Bolii .
Ca o curiozitate , calea ferată ce leagă cele două regiuni ale judeţului Hunedoara, face aici vreo 66 de curbe, trece prin 8 tuneluri cu lungime în ordinea parcurgerii de 98 m; 45,9 m; 23,7 m; 78,5 m; 143,2 m; 740,2 m etc.
Numele peşterii provine cel mai probabil de la familia Bolia care a avut proprietăţi de pământ şi păduri în zonă. Acest nume apare prima dată în secolul al XV-lea ( 1404 ), într-un act de donaţie al lui Sigismund, în care printre alţii primea proprietăţi şi voievodul Bolia, din Zarand . Acesta este decapitat de cneazul Pypo în anul 1415, din ordinul aceluiaşi Sigismund, fiind totodată şi deposedat de toate posesiunile sale.
În 1848 apare ca proprietar al zonei din jurul peşterii, Bolia Ladislau de aici putem trage concluzia că este foarte posibil ca numele zonei ce cuprinde atât peştera cât şi cetatea din vârful dealului şi-ar putea trage numele de la această veche familie de nobili. În drumul său pârâul Jupâneasa, la început în valea de sus se pierde la un moment dat în calcarele jurasice ale unor peşteri devenind un pârâu subteran pentru ca apoi să apară mai jos în peştera de la Cetatea Bolii, sub numele Galbina. La ieşirea din peşteră pârâul Galbina se uneşte cu izvorul Balta Băniţei.
Perseverenţa apei a dus la săparea în stâncă a uneia dintre cele mai mari peşteri din Ardeal. Golul din masiv are o lungime de 455m, cu o diferenţă de nivel între insurgenţă şi resurgenţă de 2-3m. Deschiderea maximă de la insurgenţă este de 10m şi largă la bază de 20m fiind orientată spre est-nord-est. Lărgimea maximă este atinsă la o distanţă de 75 m de insurgenţă. Înălţimea se menţine între 10-12m cu o direcţie generală est-nord-est spre vest-sud–vest. În trecut peştera putea fi parcursă călare . Prin anii ´60 peştera a fost reamenajată cu poduri de trecere peste pârâu . Din păcate la ora actuală acest punct de atracţie turistică este colmatat în partea dinspre calea ferată, iar podurile au fost distruse în totalitate. Se recomandă vizitarea vara şi toamna când apa este scăzută .

Imagini de epoca din peşteră







Imagini actuale din peşteră









La ora actuală custodia Peşterii este asigurată de Asociaţia PETRO-AQUA, care a început reamena-jarea acesteia. Ca urmare a acţiunilor desfăşurate de această asociaţie, în data de 5 iulie 2006 a avut loc un concert coral în interiorul peşterii. Trebuie menţionat că această acţiune este o continuare a unei tradiţii mai vechi ce datează din perioada interbelică. Astfel sala mare a fost denumită „ Sala de concert şi dans” ca urmare a acusticii deosebite de care a dat dovadă.
În anul 2007 în ziua de 1 mai tot în spiritul tradiţiei s-au desfăşurat manifestări artistice atât în interi-orul peşterii cât şi în afara ei.

Puscasu Dumitru Ioan
Membru al Societatii Numismatice Romane

Fotografii noi si completari Florin Mugurel

Comentarii

  1. foarte frumoasa si interesanta pestera. si pozele sunt super. e bine ca cineva se ocupoa de ea, siu poate incet, incet, incet, incet....

    RăspundețiȘtergere
  2. Dupa ce a zacut abandonata ani la rand, si eu ma bucur ca acum in sfarsit s-a gasit cineva sa se ocupe de aceasta pestera, desi nici nu au inceput cei de la PETRO-AQUA, ca s-au si gasit nu stiu ce dracu de institutie din Deva sa sara de fund in sus ca defapt pesterea este in admnistrarea lor, desi nu au batut un cui macar in toti anii care au trecut si de cand a ramas in paragina.

    Din informatiile care le avem, cu toate piedicile anul acesta lucrarile de amenajare vor continua si in acest an, lucru care ne-a bucurat.

    RăspundețiȘtergere
  3. Totul este minunat si ar merita ca intr-o astfel de zona sa traiesti intr-un cort timp de o saptamana,sa nu ai nici un telefon,radio,masina,etc.Sa te hranesti cu ce-ti ofera natura si seara sa faci un mic foc unde sa-ti pregatesti hrana si un ceai.A doua zi sa o iei de la capat...si tot asa timp de 7 zile.Cred ca te-ai schimba total si cand te-ai reintoarce in oras totul iti va parea un cosmar.

    RăspundețiȘtergere
  4. e super pestera dar nu inteleg de ce trebuie sa platim taxa pentru intrare vezi doamne pentru ,,ca ingrijesc pestera..." dar ceea ce nu inteleg eu ...este...ce ii fac... o matura, dau cu aspiratorul, sterg praful, dau pe la colturi sa curete panzele de paienjeni....sau cum o ingrijesc. si cat despre lumina....daca primaria nu are fonduri alocate pentru frumusetile naturii nu inseamna ca trebuie sa platim ca sa vedem ceva...mergem cu lanterna si gata.... sa opreasca luminile atunci. e chiar superb locul...ai ce vizita...dar degeaba daca de la intrare te trimite afara ..... dar e normal....numai in Romania se poate intampla asa ceva.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Probabil ca aduna gunoiul lăsat de unii turisti. Si se “întâmpla” si in alte tari.

      Ștergere
  5. Daca vorbim de aceiasi pestera ... cu singuranta cea unde trebuie sa platesti taxa, NU ESTE BOLI!

    RăspundețiȘtergere
  6. Salutare,
    am si eu rugamintea ca cei care au trecut pe acolo, sa ma ajute putin cu niste informatii. eu as vrea sa fac traseul montan pe jos- din cel mai indepartat punct, si alte curiozitati as mai avea...ce am gasit pe net parca nu mi-e suficient...
    astept pareri la
    bianca_darabont@yahoo.co.uk
    merci,
    Bya

    RăspundețiȘtergere
  7. eu am fost la aceasta pestera si mi-a placut foarte mult

    RăspundețiȘtergere
  8. am fost acolo, o adevarata frumusete.... pacat k noi, oamenii, nu stim sa apreciem ce ne ofera tara....

    RăspundețiȘtergere
  9. Sunt din zona si stiu mult mai mult daca vreti sa aflati unde este pestera Ulcioru din pestera Bolii.Va las o adresa pe care ma puteti conctacta sa va spun unde este.uta_cristian_ronaldo@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  10. Ieri, 26.05.2011, am vizitat-o!!! E prea devreme sa ma exprim, dar, e minunata! Pe langa faptul pe pestera e incantatoare, am intalnit acolo niste oameni minunati! Tocmai munceau la iluminarea ei! Un fapt pe care il consider pozitiv daca ne-am comporta, CU TOTII, civilizat, la vizitarea ei. Din pacate, s-a dovedit de nenumarate ori ca modernizarea unui obiectiv turistic poate reprezenta inceputul decaderii sale!
    Merita vizitata si merita sprijinit cei ce se ocupa de punerea ei in valoare!
    Multe FELICITARI celor de la PETRO-AQUA, si inspecial Domnului presedinte Szuhanek Imre si Domnului Titi Popa!

    RăspundețiȘtergere
  11. apropo podurile au fost refacute am fost eu in vizita la pestera in sfarsitul acesta de vara

    RăspundețiȘtergere
  12. Buna,Sunt din Deva si am vizitat-o shi eu .Va spun k este un loc minunat!akolo te simti extraordinar si te incarci de energie pozitiva.... SUCCES !

    RăspundețiȘtergere
  13. la varsta de 6 ani tatal meu era sef de gara la pestera bolii si numele meu a fost scris pe unul di n peretii pesterei imi aduc aminte de un vers ploua ploua nencetat pana la piele nea udat dar noua nu ne pasa ca avem pielea foarte groasa -

    RăspundețiȘtergere
  14. revin cu un adaus atunci se construia de catre tineretul utc acasta splendita lucrare feroviara

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Comentariile pe aceasta pagina sunt moderate inainte de postare, de aceea va rog sa introduceti un singur comentariu, care va aparea pe site dupa ce va primi aprobarea administratorului!

Recomandari de postare:

Evitati sa comentati ANONYMOUS/ANONIM pentru ca aceste comentarii sunt de obicei sterse!

Incercati sa comentati decent, pentru ca daca injurati sau incercati sa jigniti pe cineva nu faceti decat sa ne dovediti ca inca nu v-a cazut coada!

HINTS: Daca nu aveti cont blogger, folositi optiunea OpenID unde va puteti loga cu conturile folosite pe alte formate de blog.

Daca nu aveti nici una nici alta folositi optiunea Nume / Adresă URL, unde va puteti scrie numele si adresa pagini personale!

Bine ati venit in Valea Jiului!

Postări populare de pe acest blog

Scurt Istoric al mineritului în Valea Jiului

Scurt istoric al bastinasiilor din Valea Jiului - Momarlanii

A fosta odata Uzina de Reparat Utilaj Minier Petrosani (U.R.U.M.P) - Locul unde a luat nastere "Coloana Infinitului lui Brancus"